Meklēt šajā emuārā

trešdiena, 2018. gada 25. aprīlis

NOVADNIEKAM R.KNOSTENBERGAM VELTĪTA IZSTĀDE BIBLIOTĒKĀ


Smiltenes novada bibliotēkā no 24.aprīļa līdz 30. jūnijam, atzīmējot mūsu novadnieka Roberta Knostenberga 110. dzimšanas dienu, apskatāma izstāde “Simtgades laikmeta liecības gleznotāja Roberta Knostenberga (1908-1986) zīmējumos un gleznās”.
Izstāde tika atklāta 24.aprīlī “Bibliotēku nedēļas 2018” ietvaros, lai sabiedrībai darītu zināmu un popularizētu novada kultūrvēsturisko mantojumu.  
Roberts Knostenbergs dzimis 1908. gada 22. aprīlī Smiltenes pagasta “Andreikās” sešu bērnu ģimenē. Savas skolas gaitas viņš iesāka tuvējā Pauzuļu skolā, kur par zīmēšanas skolotāju strādāja mākslinieks Zēgners, kurš saskatījis zēna dotības un mudinājis mācīties tālāk.  Ar izcilību beidzis draudzes skolu. Glezniecību apgūt viņš devās uz Rīgu. Mihailovska darbnīcā Roberts Knostenbergs iepazinās ar grafiķi Jāzepu Delveri un gleznotāju Pēteri Ozoliņu. Šī draudzība turpinājās visa mūža garumā.  Iestājoties Mākslas akadēmijā, Roberts kā ļoti talantīgs audzēknis uzreiz tika pārcelts otrajā kursā. Glezniecību viņam mācījis Vilhelms Purvītis. Diemžēl pēc tēva nāves Robertam bija jāizdara smaga izvēle – pārdot mājas, lai varētu turpināt studijas akadēmijā, vai atgriezties lauku sētā. Roberts izvēlējās atgriezties “Andreikās”.  Tomēr viņš izmantoja katru mirkli, lai skicētu, zīmētu un gleznotu.
Roberts Knostenbergs apglabāts Smiltenes kapos.

Izstādē apskatāmi R.Knostenberga eļļas gleznojumi, zīmējumi, kokgriezumi, kā arī interesanti materiāli par pašu mākslinieku un viņa ģimeni.

Sagatavoja Alda Liuke,
Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru