Meklēt šajā emuārā

ceturtdiena, 2017. gada 30. novembris

Aizvadīts projekta noslēguma pasākums


 29. novembrī, Smiltenes novada bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā notika projekta “Veidosim kopīgu Eiropas nākotni - savā pilsētā, savā pašvaldībā, savā valstī” noslēguma pasākums. Uz pasākumu bija ieradušies skolēni, kas piedalījās konkursā “Radošo ideju banka “Smiltene – Eiropas nākotnes pilsēta” un sadarbības partneri. Konkursa darbos skolēni izteica savu nākotnes redzējumu, ieteikumus, idejas un vīzijas pilsētas un apkārtnes uzlabošanai, jaunu vides objektu veidošanā, interesantu tradīciju veidošanā. Konkursa mērķis bija veidot un stiprināt skolēnu piederības izjūtu savai pilsētai, novadam un valstij, kā arī paplašināt skolēnu redzesloku par modernu pilsētvidi Eiropas kontekstā un tās attīstības iespējām nākotnē. Tika iesniegti gan individuāli, gan kolektīvi izstrādāti darbi. Pavisam kopā tika saņemti 40 darbi. Pasākumu atklāja Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe, Eiropas Savienības informācijas punkta koordinatore Alda Liuke. Bērnu iesniegtos darbus atzinīgi novērtēja Smiltenes novada domes Teritorijas apsaimniekošanas speciāliste Agija Kukaine un izteica novēlējumu arī turpmāk piedalīties dažāda veida projektos. ESIP koordinatore Alda Liuke, informējot par iespējām mācību jomā Eiropas Savienībā, rosināja skolēnus izglītot un pilnveidot sevi, lai, atgriežoties savā dzimtajā pilsētā, dotu savu ieguldījumu. Ikviens interesents Smiltenes novada bibliotēkā var atrast jaunāko un aktuālāko informāciju par šo tēmu.
Par piedalīšanos radošo darbu konkursā „Ideju banka: “Smiltene - Eiropas nākotnes pilsēta” skolēni tika apbalvoti. Pasākumu papildināja Smiltenes Mūzikas skolas audzēkņu muzikāls priekšnesums. 
Pasākuma apmeklētāji varēja apskatīt konkursa darbu izstādi, pēc tam šie darbi būs apskatāmi Smiltenes novada bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13 līdz 30. decembrim.
Pasākumu organizēja Smiltenes novada bibliotēkas ESIP koordinatore Alda Liuke sadarbībā ar Smiltenes vidusskolu. Paldies Smiltenes vidusskolas bibliotēkas vadītājai Ingunai Kudlānei, skolotājai Elitai Babrai, Smiltenes bērnu un jauniešu interešu izglītības centra vadītājai Ingai Sīmanei, Smiltenes mākslas skolas direktoram Haraldam Balodim par līdzdalību projekta realizēšanā.

Pasākumu finansēja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.

Ieskats dažās idejās

7.d klases komandas veikums - interesants un labi izstrādāts Smiltenes centra makets “Nākotnes zaļais stūrītis” - ar zaļo zonu un strūklaku.
Vairākos darbos bija ideja par skatu torni. Lai gan Smiltenē ir skatu tornis, kas pieder privātpersonai, un kādreiz bija atvērts apmeklētājiem, tagad šis tornis ir slēgts. Skolēni savos darbos izteica vēlmi rast iespēju atjaunot šo torni, vai arī uzcelt jaunu citā vietā. 11.b klases skolniece Elīza Kaupe uzzīmējusi un aprakstījusi nākotnes skatu torni, kas atrastos Cērtenes pilskalnā: “Tas ir liels skatu tornis ar 3 stāviem. 1. stāvs ar nožogojumu un iekšā ir dārzs, kur aug pat koki un krūmi. Tas varētu būt kā parks. 2. stāvs būtu zinātnes stāvs. Logi kā kaleidoskopi. Tad Jūs varētu redzēt dabu caur logiem interesantā un citādā veidā. Tas varētu būt pilns ar izgudrojumiem – skaistiem un izglītojošiem. Trešajā stāvā būtu liels skatu laukums, no kura varētu redzēt tālu un atpūsties ar draugiem vai ģimeni. Tur varētu būt teleskops, lai Jūs varētu vērot zvaigznes un planētas naktī. Pirmais stāvs ir trīsstūra formā, otrais ir apaļš, trešais stāvs ir kvadrāts. Lietus laikā parādās jumts un pārsedz trešo stāvu, lai cilvēki nesalīst.”
Arī 7.a klases skolniece Diāna Meldere ierosina atjaunot skatu torni un piedāvā ideju vecajā ugunsdzēsēju depo ēkā ierīkot muzeju par Smiltenes vēsturi, Tepera promenādē varētu būt vieta ( kafejnīca), kur izbaudīt firsta Līvena gardumus un kafijas tasi. Ieviest jaunu tradīciju - firsta Līvena svētkus, kuros varētu nobaudīt firsta Līvena gardumus, izstaigāt pagātnes takas, kā arī ļauties vēsturiskām pārmaiņām.
Rigonda Buša no 11.b klases vēlētos, lai uz skolas jumta būtu eksotisks Ziemas dārzs, kurā augtu svešzemju augi un krūmi, kurš zaļotu visu gadu.
11.b klases skolnieks Emīls Vizulis uzzīmējis Smiltenes Nākotnes moderno celtni – Pusaudžu brīvā laika centru.
9.c klase komanda piedāvāja Smiltenes Jaunajā parkā ieviest dažādus jauninājumus – parka nogāzē izveidot ragaviņu un slēpošanas trasi, uzbūvēt pacēlāju un inventāra nomas punktu.
Elīza Būda 11.b klases skolniece domājusi kā pilnveidot Smiltenes centru: “…mana ideja ir - pašā centrā novietot strūklaku, kura darbotos dažādos režīmos. Strūklaka būtu dažādās krāsās un būtu apgaismota ne tikai naktī, bet arī dienas tumšajās stundās. Kā arī, es domāju, šeit būtu nepieciešama zaļā zona ar nelieliem krūmiem un dzeltenām puķēm. Dzeltenā krāsa tāpēc, ka šī krāsa ir novada simbols.”
8.a klases skolnieks Emīls Vaidre – vēlētos atjaunot šaursliežu dzelzceļu, kāds senāk darbojās Smiltenē.
 6.c klases komanda idejas ir – šaursliežu dzelzceļa atjaunošana, dzīvnieku patversmes izveidošana, atvērt peldbaseinu, uzbūvēt debesu skata torni.
6.a klases komanda vēlas robotu darbnīcu. 
3.c klases skolniece Ennija Skrastiņa cer, ka Smiltenē kādreiz būs jauna un liela bibliotēka.                                                                                
Alda Liuke,
Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe,
ESIP koordinatore

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru